Vilken fantastisk mars månad vi har haft i vår förening och det har varit massor av spännande aktiviteter.
Vi har fått uppleva ett drottningsseminarium som anordnades av SBR-distriktet, vi har haft en nåltovnings workshop med påsktema, en workshop i mjödtillverkning, bi- muséet har haft många besökare av andra biföreningar och på våra härliga tisdagsträffar har det snickrats, målats och så har vi fikat. Sist men inte minst hade vi föreläsning av Eva Forsgren som pratade om yngelröta, varroa och virus, som drog fullt hus, ca 110 besökare räknade vi till.
Nu verkar det som att snön kommer att hålla sig borta och solen börjar skina allt varmare. Vad händer då framöver i vår förening?
Den 4 april drar vi igång säsongen på allvar och framöver träffas vi varje tisdag kl. 18. Den 4 april behöver vi kontrollera så att bina har mat och stödfodra. Lite längre fram behöver vi gå ner och titta ordentligt i kuporna och vi har några nybörjare/ medlemmar som har ställt sig i kö för att köpa samhällen av oss så vi behöver ta en extra titt på våra avläggare och se hur dessa mår. Den 4 april drar även nybörjarkursen igång och vi har nästan 30 deltagare. Roligt att så många vill gå kursen hos oss. Trycket har varit stort och vi har redan nu fått in anmälningar till nästa säsong.
Den 11 april kommer nybörjarutbildningen att hålla till i utbildningssalen, men i vårt andra stora rum tänker vi att vi ska ha en diskussionskväll där vi pratar om den kommande säsongen. Vad har vi för planer i år? Har du tittat till dina bi? Hur såg det ut i kupan? Kommer du att dra ner på dina samhällen i år eller utöka? Önskar du få hjälp med något? Ja, listan på diskussionsämnen kan göras lång och vi pratar kring det som kommer upp. Vi i styrelsen hoppas att både du som erfaren biodlare och du som känner dig som nybörjare inom biodling kommer. Självklart så blir det GoFika.
Till månadsmötet den 12 april kommer biodlaren och föreläsaren Bengt Nihlgård att prata om Biodlingens – och honungens historia. Föreläsningen börjar 18:30. Bengt som förutom att han är Professor i Lund, är mångårig biodlare och också tidigare många år som ordförande för Ringsjöortens Bf.
Vill du hjälpa till att hålla i någon av våra tisdagsträffar så tveka inte utan skriv upp dig på listan i föreningshuset. Det är alltid två personer som hjälps åt varje tisdag. Se mer info kring detta i föreningshuset. Lappen hänger på skåpet vid bijackorna. Önskar du få hjälpa till/ vara aktiv med något annat i vår förening så prata med någon i styrelsen. Alla är välkomna att hjälpa till med allt i vår förening.
Den 11 maj kl. 18:30 kommer en föreläsare som även är medlem i vår förening Valla Wellman och pratar om biodling i Indien.
Bi- muséet och vårt föreningshus/ föreningsbigård kommer att besökas den 7 maj av Hässleholms biodlarförening och den 27 maj av Nordvästra Skånes biodlarförening. Vi hoppas naturligtvis att även du vill komma och hjälpa till att ta emot våra besökare då vi räknar med ca 40 besökare per tillfälle.
Föreningen sköter Barbacka kuporna och även här är du välkommen att deltaga i arbetet om du vill. Prata med någon i styrelsen.
Då vi nu har kommit till ro i vårt föreningshus så har vi denna bi-säsong tid att planera aktiviteterna bättre i föreningsbigården. Vi kommer varje tisdag att ha lite teori eller visa något praktiskt med mera. I vår kalender på hemsidan kommer det att skrivas in vad som händer på tisdagarna. Ha koll på kalendern och titta regelbundet så du inte missar något spännande.
Våra barn är som vanligt välkomna till bigården och de har en egen kupa. Vi medlemmar kommer att hjälpas åt med barnen och deras kupa. Under 4 veckors kommer föreningen att ha en bi-skola för barn som hålls av Britt-Marie. Bi – skolan är gratis. Det blir den 9 maj, 16 maj, 23 maj och den 30 maj. Efter den 30 maj är alla barn välkomna att fortsätta komma på tisdagarna och hjälpa till med barnkupan. Ibland kommer det att finnas andra pysselaktiviteter för barnen också. Vill ditt barn och deras kompisar delta i bi- skolan så maila intresse till: britt-marie@kristianstadsbf.se
Vår lilla butik som finns i skåpet i hallen behöver fyllas på med jämna mellanrum och det hjälps vi alla åt med att tillverka olika saker när vi känner för detta.
Föreningen har mycket pyssel saker i vårt föreningshus nu så är det en tisdag då du inte vill vara ute hos bina, vaxa ramar med mera så går det bra att själv ta fram ull och tova eller bivax och rulla ljus, tillverka salvor, baka, göra senap, göra godis eller något annat roligt.
Föreningen ska eventuellt köpa in tidskriftspärmar för en del av våra tidningar som ska finnas i föreningens bibliotek. Vi tror även att en del av er medlemmar kanske är intresserad av att samla era bitidningar i en sådan pärm som kommer att kosta 125 kr. Vi skulle vilja göra en intressekontroll utan köptvång för att se hur stort intresset är. Hör av dig till styrelsen om du skulle kunna tänka dig att köpa en sådan pärm. Vi återkommer med bilder på pärmarna så fort vi kan.
Leader- gruppen håller på att avsluta föreningens leaderprojektet och vi återkommer när vi har mer info.
Önne Trä önskar att föreningen står och säljer honung och andra produkter den 18/5 då de har en tillställning. Vi återkommer med klockslag längre fram. Föreningen har sålt slut på sin honung, men vill du som medlem hjälpa till med detta så hör av dig till någon i styrelsen.
Nästa workshop i föreningen kommer att handla om att tillverka borstar och då bland annat en biborste. Mer info om detta i separat utskick.
Styrelsen träffades senast igår den 3 april och pratade om ovanstående punkter och träffas nästa gång den 3 maj då vi bland annat ska planera sommarfesten. Styrelsens träffar finns inlagda i kalendern.
Varmt välkomna till föreningen om tisdagarna kl. 18 och till våra medlemsmöten kl. 18:30.
STYRELSEN