Nyhetsbrev Juni/Juli 2022

Äntligen, Äntligen – Invigning och Sommarfest.

Vi har slitit och haft roligt. Många minnen har vi skapat, men nu är vårt föreningshus och bigården klar och det är dags för oss att inviga med en storslagen fest. Slutdokumentationen för att avsluta vårt Leader – projekt är inskickat till Jordbruksverket. Nu ska vi tillsammans njuta av vårt föreningshus och vår bigård och skapa många nya spännande minnen.

En invigningsgrupp + styrelsen förbereder just nu invigningen och en sommarfest som äger rum lördagen den 13 augusti mellan 12 – 16 och kl. 18 har vi sommarfest där en bit mat ätes tillsammans.

Det är med pompa och ståt som vi ska inviga vårt föreningshus och bigård. Exempelvis kommer bildspel i vår utbildningslokal att visas. Vidare att demonstrera slungning + möjlighet att köpa honung och för en mindre kostnad rulla bivaxljus. Vi kommer även att ha försäljning av bivaxdukar.

Guidade turer kommer att äga rum. Kanske är det någon medlem som praktiskt vill göra salva + cerat på plats.

Lotteriförsäljning, korv- och dryckesförsäljning och diverse aktiviteter.  

Självklart kommer invigningen av vårt föreningshus och bigård med tal och bandklippning att göras.

Vi har också tänkt att medlemmar (även medlemmar i andra föreningar är välkomna) , företag i Önnestad med flera bjudes in.

Medlemmar som säljer egna produkter under invigningsdagen betalar ingen avgift. Övriga betalar 300 kr. Bord och eventuellt pop-up tält tar man med sig själv om möjlighet finns.

Separat inbjudan kommer till alla medlemmar om invigningen och sommarfesten.

Vill du deltaga på invigningen med att sälja egna produkter eller hjälpa till med diverse praktiska saker under dagen, anmäl dig till Britt-Marie@kristianstadsbf.se eller ringer 070-2602703.

Provsmakning av medlemmar honung kommer att äga rum vid ett bord under invigningen. För att detta ska bli möjligt ber vi alla medlemmar lämna in en burk honung utan etikett. I en påse lägger du etikett + en lapp om vilken ort som honungen kommer från + ditt namn.  
Allt lämnas till Catarina. Deadline tisdagen den 9 augusti.

Varje tisdag träffas vi i föreningsbigården och går igenom våra kupor och gör annat vi känner för. Det fina vädret har inneburit att vi har påbörjat lite planering av trädgården och vi har börjat plantera lite runt trappan, men mer kommer det att bli. Vi har en trädgård som kan bli helt fantastisk och just nu blommar flera fläderbuskar och det finns stora fina körsbär som är på väg att mogna.

Precis innan midsommar så slungade vi och en del av deltagarna i nybörjargruppen deltog och precis som vanligt blev det förutom den grillade korven enligt tradition jordgubbar, grädde och glass.

Vi har en pågående enkel drottningodlingskurs på tisdagarna och i veckan blev 10 larver antagna, så nästa vecka ska vi sätta dessa i parningskassetter.

Den 7 juli kommer vi att ha en workshop och göra flytande tvål + cerat. Du har fortfarande möjlighet att anmäla dig till workshopen.

Vill även flagga för årets Apimondia i Istanbull den 24- 28 augusti. För dig som inte har möjlighet att delta på plats kommer här en glad nyhet. Hela kongressen kommer att vara tillgänglig digitalt. Håll koll på Apinondia Federations facebooksida för mer information och anmälan.

Kommande aktiviteter:

  • Varje tisdag är alla välkomna till vårt föreningshus/ bigård och träffas, fikar, tar hand om bina och pysslar med annat. Det kommer lite då och då under tisdagarna att vara olika aktiviteter också, precis som vanligt.
  • Barngruppen är igång varje tisdag – så alla barn är varmt välkomna till våra tisdagsträffar då vi tar hand om bina och har olika aktiviteter. Vi träffas kl. 18 och slutar 20.
  • Torsdagen den 7 juli kl.17:00 – 21:00 Workshop – tillverka flytande tvål + cerat.
  • 9 – 10 juli – Bi-museet är öppet i Hembygdsparken i Degeberga. Övrig aktivitet där dessa dagar är ”Traktor och Motorträff”.
  • 13/8 – Invigning av vårt föreningshus / sommarmöte. Separat inbjudan kommer.
  • 21/8 – Hembygdsparken i Önnestad. Vi gör reklam för vår förening.
  • 3/9 – Skördefest i Kristianstad, kl. 11-17, där medlemmarna har möjlighet att sälja sin honung, pollen, ljus med mera. Separat inbjudan skickas ut.
  • 10/9 – Hantverkardag Åhus, där medlemmar har möjlighet att sälja sin honung, pollen, ljus med mera. Separat inbjudan skickas ut.

GLAD SOMMAR