Nyhetssbrev Februari 2022

Enligt meteorologerna har våren kommit till Skåne, så nu hoppas vi på lite stabilare och varmare väder. Ny månad, härlig blomster och fågelkvitter är att vänta. Alla vi biodlare har en hektisk tid nu, allt ska snart vara klart.

Förutom att förbereda inför kommande bi- säsong och se över utrustningen behöver du:

*kolla om bina har gjort rensflygning

*rensa ut nedfall från kupbotten

*Lyssna vid flusteröppningen om ni hör bina surra lite svagt

*eventuellt stödfodra om fodertillgången är dålig

*om vädret är gynnsamt under mars månad kan du göra en första vårundersökning

På föreningsbigården har vi flyttat om våra tio kupor och alla står nu på egna ställningar. De är utplacerade på lite större markplats än tidigare. Det är full fart i samtliga kupor. Stödfoder har köpts in, så det finns i föreningshuset. När det visar sig att foder behövs så finns det på plats.

Det som behöver göras är att tömma bottnar på döda bin och att annan botten sätts dit. Någon kupa behöver repareras. Samtliga tak är sönder, så här behövs göras något ganska så snart. Frågan är om kuporna behöver målas? En del flusterbrädor behöver bytas.

I föreningshuset har en förvaringshylla till våra ramar spikats och under de senaste tisdagskvällarna har vi börjat snickra och tråda ramarna. Finlir på vår arbetsbänk har gjorts och mer är på gång. Sista lilla rummet efter tvättstugan är färdigmålad och där finns också vår Wifi ansluten via skolan. Den lilla toaletten har även den blivit målad och då innebär detta att all målning är klar med undantag för lite som måste bättras på eller som vi har missat. En del annat snickeri har också gjort såsom bottnar med hjul som vi kan ställa/ förvara våra kupor på. När vi tillverkar saker och ting försöker vi tänka så att alla i föreningen ska kunna nå och använda allting. Vi har fått en soffa till vår hall utav en medlem i föreningen. Tack. Det börjar att se riktigt mysigt ut hos oss nu i föreningshuset. Har du något du har tänkt kasta som du tycker att vi kan ha glädje av så tar vi gärna emot det i föreningshuset på tisdagarna när vi är där.

Vår första föreläsare i föreningshuset blev vår medlem Björn Gustavsson. Det blev en fantastisk kväll där vi fick information kring växter och pollen. Föreningens egen konditor Isa hade bakat himmelskt goda fastlagsbullar.

Till medlemsmötet den 16 mars kl. 18:30 ska utöver allmän information Robert Lindsjö med honungsbedömningsgruppen ge information om SBRs nya regelverk om just honungsbedömning, samt när honungsbedömning i vår förening ska äga rum. I pausen fikar vi på något gott som Isa bakat. Vår nästa föreläsare denna kväll är Anders Jansson, ytterligare en medlem i vår förening som ska sprida kunskap till oss och berätta om yngelröta och nya regler för oss biodlare.

Även i februari månad träffades Bibarnen och pysslade. Nu när vi närmar oss bisäsongen så även hos barnen är det fokus på att reparera och måla sin kupa. Vi träffas sista gången innan ordinarie bisäsong drar igång lördagen den 26 mars kl. 10- 13 i föreningshuset. Vi vuxna som arbetar med barnen under året ska träffas för att planera sommarsäsongen lördagen den 26/3 kl. 13-14. Vill du också vara med och hjälpa till med Bibarnen är du varmt välkommen till vår träff. Det är en fördel om vi är flera som kan turas om. Har du inte möjlighet att komma får du gärna maila till britt-marie@kristianstadsbf.se eller till noemi.szabo@c4hus.se och berätta om dina tankar eller hur du vill hjälpa till.

Många har anmält sig till vår nybörjarkurs och just nu är det 18 anmälda deltagare.  Kursen börjar den 5 april och vi har skickat ut ett välkomstbrev till dem. Vill du hjälpa till med något kapitel i nybörjarutbildningen är du välkommen att kontakta Britt-Marie Persson på tel:070-2602703 eller britt-marie@kristianstadsbf.se

Vi behöver fler bi- jackor i vår förening då vi har många besökare. Styrelsens förslag vid senaste styrelsemötet var att försöka få företag att sponsra och där har vi redan nu fått några napp. Kul.

Vi har pratat om att vi behöver en ny grill. Frågan är om vi ska köpa en eller om vi ska bygga en med hjälp av stora runda betongrör. Diskussionen fortsätter och vi får helt enkelt se vad vi bestämmer oss för när säsongen närmat sig.

Det är nu dags att planera för invigning av vår föreningsbigård och vårt föreningshus. Vill du vara med och planera för detta är du välkommen till föreningshuset tisdagen den 8 mars kl. 18:30. Har du inte möjlighet att delta men har tankar och idéer kring invigningen så hör av dig till, britt-marie@kristianstadsbf.se eller valla@kristianstadsbf.se

Lördagen den 12 mars med start kl. 10:00 behöver vi medlemmar ställa upp och hjälpas åt med de sista förberedelserna på taket på vårt föreningshus och förbereda inför att takläggare Gert på TakTech kommer vecka 11 och gör det sista på vårt tak.

Vi ses

Styrelsen