Nyhetsbrev Aug 2023

Många biodlare i föreningen verkar ha haft ännu ett fantastiskt honungsår i år 2023. Tack vare en solig och varm maj, juni och augusti månad men vi ska också vara glada för alla regndroppar i juli för vi vill ju att blomningen ska vara så länge som möjligt för våra bin. Många biodlare är rädda för att honungen inte ska bli såld och vår förhoppning är att vi kan prata mer om detta under våra medlemsmöten i höst och vinter.

Kanske kommer ni ihåg forskarparet som var hos oss och föreläste. De önskar köpa 100 kilo ljunghonung. Har du ljunghonung att sälja så ta kontakt med Britt-Marie i styrelsen så vidarbefodrar hon mer info till dig.

Här kommer en vacker bild av Hortensian vid föreningshusets entré:


 

Önnestads gymnasieskola har fräst upp en bit av marken framför kuporna. Blomsterfröer skänktes av Hushållningssällskapets samarbetsprojekt för glada pollinatörer – Hela Sverige blommar. Några medlemmar har sedan räfsat, rensat, sått och vattnat och nedan ser ni resultatet på bilderna.

Vid senaste styrelsemötet den 2 augusti så beslutades att vi ska ha en fixardag då vi hjälps åt med att dels rensa upp i vår trädgård men också att plantera både lite perenner och lökar. Vi återkommer med ett datum inom kort. Har du växter över i din trädgård så spara dem. Vi behöver få in lite mer blommor och andra växter i vår föreningsbigård.

Denna sommar har vår föreningsbigård varit välbesökt. Vi hade 26 personer som gick vår nybörjarutbildning, 10 barn gick Bibarnens Bi- skola och många medlemmar har varit aktiva på tisdagarna och kommit till föreningsbigården.

Andra Bi- föreningar har flitigt besökt både vårt föreningshus och Bi-museet i Degeberga den här sommaren och vi har haft många trevliga biprat. Alla föreningsbesökare har varit generösa och vi har fått fina presenter av dem.

Kännedom om vårt föreningshus sprids och många vill låna det. Hembygdsföreningen i Önnestad kommer att låna vår lokal vid olika tillfällen för workshops och styrelsemöten.

I vår föreningsbigård har vi även glatts åt andelskuporna. I år har vi haft 11 andelar uthyrda och det är roligt att intresset är så stort.

Just nu håller vi på och invintrar bina och slungar det sista. Vi bestämde i år i styrelsen att alla kupor på föreningsbigården skulle få extra foder iform av en Super Protein Pattie, som hjälper bina att bygga upp fettkroppen inför invintringen. Därefter invintrar vi med Bifor.

Föreningen erbjöd i år medlemmarna att kunna köpa både glasburkar och Bifor till reducerat pris. Intresset från er medlemmar har varit stort.

VAD HÄNDER DÅ UNDER HÖSTEN I VÅRT FÖRENINGSHUS?

Våra månadsmöten drar igång och det första har vi den 12 september. Vi i styrelsen planerar för fullt men vi tar tacksamt emot tips från er medlemmar. Maila eller prata med någon i styrelsen om dina förslag både på föreläsare och på workshops som du vill att vi ska ordna. Kanske vill du själv föreläsa? Vi har även en brevlåda där du anonymt kan lägga en lapp med dina förslag.

Höstens Program

2/9 Skördemarknad i Kristianstad kl.11-17, ta med din honung och andra produkter. Vi är där från kl. 10.

9/9 Tobaksladan i Åhus

12/ 9 Medlemsmöte i föreningshuset kl.18:

11/10 Medlemsmöte i föreningshuset kl. 18:30

23/11 Årsmöte i föreningshuset kl. 18:30

Workshop Borst

Fixardag

OBS! Mer info kommer kring punkterna ovan i separat utskick.

/Styrelsen