God fortsättning och här får du årets första nyhetsbrev. Vintern har vi ännu inte sett så mycket av men några dagar med minusgrader har vi då och då och några snöflingor, men än kan mycket hända och en del år har vi haft snöstormar i mars och april månad.
Tack till er som har skickat in förslag och önskemål på föreläsare och aktiviteter som ni önskar. Ni andra som sitter och planerar kommande biår för er biodling och känner att ni behöver förkovra er vidare inom något område, tveka då inte att höra av dig till oss i styrelsen. Vi vill gärna få in fler önskemål om föreläsare. Några exempel på förslag som har kommit in är drottningodling, Bihälsorådgivare, hur tillsätter jag en drottning, låta biodlare berätta om sin verksamhet / resa till att bli biodlare och hur skapar jag egna etiketter.
I bigården just nu
Visst är vi alla nyfikna nu på hur våra bin har det, men ha tålamod och stör inte bina för tidigt. Inom kort kommer du att kunna känna värme från bina när du känner på plastskivan och kanske hör du ett svagt surr när bina håller på att äta honung och vibrerar lite. Under februari / mars månad kan du även göra en foderkontroll, behövs stödfodring? Vi vill ju inte att bina ska drabbas av svält.
I övrigt kan du använda tiden till att se till att förbereda dina kupor och ramar samt de redskap du behöver för säsongens aktiviteter, t ex. om du vill syssla med drottningodling, samla pollen med mera.
Se också till så att du har skötselkort eller en app på telefonen, för att föra in vad som gjorts i samhällena och hur de utvecklas. Den nya bihälsolagen, som kommer först efter bisäsongen 2025 kommer att kräva att biodlaren har sådana dokument. Om du inte har ett skötselkort så kom till föreningen på tisdagarna och få ett.
Konstituerande möte och styrelsemöte
Styrelsen träffades i januari månad och höll då ett konstituerat möte och påbörjade även då att grovplanera inför säsongen. Jörgen kommer under säsongen 2025 att ansvara för inköp av fika till våra träffar. Följande roller har föreningens styrelse (telefonnummer, se hemsidan):
Klas Granberg – ordförande
Mats Ekvall – ledarmot
Mikael Johansson – ledarmot
Jörgen Sandquist – ledarmot
Leif Persson – sekreterare
Tatiana Wallin – kassör
Britt-Marie Persson – vice ordförande
Nästa styrelsemöte ägde rum den 28 januari och nu hade vi i styrelsen spånat vidare på föreläsare och aktiviteter. Vi bestämde att vi skulle ta kontakt med Victoria Bassani för att be henne berätta mer om Apimondia men kanske även om sin egna verksamhet, ta kontakt med Monica Larsson och göra det ena medlemsmötet till ett miniseminarium kring biodling istället. Även föreläsaren Mathis Kögel skulle tillfrågas om att föreläsa kring hur tillsätter man drottning på bästa sätt i kupan. Övriga frågor som kom upp var:
- Vi i föreningen pratade kring hur vi skulle kunna arrangera en resa till Apimondia.
- Önnestad Hembygdsförening önskade sponsring
- Försäljning kupmaterial + kupa
- Föreningens bisamhällen
- Bitidningen
- Honungsbedömningsgruppen
- Karisma
- Bygglov
- Styrelsen skall ändra sina kontaktuppgifter på olika plattformar då vi har Tatiana som ny ledamot i styrelsen.
- Vår vattenledning
- Eon
- Tisdagsträffarna
Mer detaljerad info kring ovan nämnda och mycket mer kommer vi att berätta om den 12 mars kl. 18:30 då vi har månadsmöte i vårt föreningshus i Önnestad.
Apimondia
Victoria Bassani kommer att informera oss och berätta mer om Apimondia som äger rum i Köpenhamn på Bella Center den 23 – 27 september. Föreningen planerar att genomföra en gemensam resa dit. Återkommer med mer information senare då detaljinfo kring utställare / föreläsare med mera ej ligger ute på Apimondia sidan ännu.
Distriktets Årsmöte
I lördags var delar av styrelsen samt ersättare på plats vid distriktets årsmöte. Det var ett trevligt och välorganiserat årsmöte som avslutades med en föreläsare Bihälsorådgivare Thomas Henriksson som försökte förklara varför så många biodlare mötes av tomma bikupor i höstas och under vintern. Föreningen tänker bjuda in Thomas att föreläsa i vår förening.
Nybörjarutbildning
Intresset är återigen stort och det är vi glada för.
40 personer har anmält sig till vår nybörjarutbildning. I skrivandets stund är det 11 som har meddelat att de kommer, men då vi såg att alla inte hade öppnat mailen vid första utskicket, så har vi skickat ut separata mail en gång till. Vill du hjälpa till att utbilda nybörjarna så hör av dig till någon i styrelsen.
Kalendarium
4 februari: tisdagsträff i föreningshuset kl. 18:00 – 21:00. Vi förbereder inför säsong. Sorterar och organiserar den fina samling av bitidningar som sträcker sig från början av 1900-talet till dagens datum.
8 februari: Inställt! seminarium kring Drottningodling digitalt men Live i föreningshuset. (Separat anmälan har skickats ut via mail)
18 februari: tisdagsträff kl. 18:00 – 21:00. Vi förbereder inför säsong. Sorterar och organiserar den fina samling av bitidningar som sträcker sig från början av 1900-talet till dagens datum.
24 februari: styrelsemöte kl.18:00
28 februari – 1 mars: Föreningshuset utlånad.
4 mars: tisdagsträff kl. 18:00 – 21:00 och nybörjarutbildningen startar kl. 18:00 – ca. 21:00. Vi förbereder inför säsong. Sorterar och organiserar den fina samling av bitidningar som sträcker sig från början av 1900-talet till dagens datum.
11 mars: tisdagsträff kl. 18:00 – 21:00 och nybörjarutbildningen kl. 18:00 – ca. 21:00.
12 mars: månadsmöte i föreningshuset kl. 18:30 – 21:00. Föreläsare + info kring / om föreningen.
15 – 16 mars: föreningshuset utlånad.
18 mars: tisdagsträff i föreningshuset kl. 18:00 – 21:00 och nybörjarutbildningen kl. 18:00 – ca. 21:00.
25 mars: tisdagsträff i föreningshuset kl. 18:00 – 21:00 och nybörjarutbildningen kl. 18:00 – ca. 21:00.
28 – 30 mars: föreningshuset utlånad.
1 april: tisdagsträff i föreningshuset kl. 18:00 – 21:00 och nybörjarutbildningen kl. 18:00 – ca. 21:00.
8 april: tisdagsträff i föreningshuset kl. 18:00 – 21:00 och nybörjarutbildningen kl. 18:00 – ca. 21:00.
10 april: månadsmöte i föreningshuset kl. 18:30 – 21:00. Föreläsare + info kring / om föreningen.
15 april: Påsklov – Ingen träff.
22 april: tisdagsträff i föreningshuset kl. 18:00 – 21:00 och nybörjarutbildningen kl. 18:00 – ca. 21:00.
29 april: tisdagsträff i föreningshuset kl. 18:00 – 21:00 och nybörjarutbildningen kl. 18:00 – ca. 21:00.
P.s Nybörjar utbildningstiderna är än så länge preliminära och kommer att ändras. Vi beslutar dessa tider på nästa styrelsemöte.
/STYRELSEN