Om oss

Kristianstadsbygdens biodlarförening bildades 1918 och består idag av ca 125 medlemmar, ständigt växande.
Vi är en del i Sveriges Biodlares Riksförbund, SBR, förbundet som bildades 1920 genom en
sammanslagning av två biodlarorganisationer. Sammanslagningen och bildandet av SBR var för att göra biodlarna starkare tillsammans och ge oss mer att säga till om.
Idag består vi av drygt 13 000 medlemmar i hela Sverige fördelat på 25 distrikt och 270
biodlarföreningar.
SBR huvuduppgifter är:
Att göra det som är bra för biodlare
Att göra det som är bra för biodling


Skånes biodlardistrikt är det största i Sverige med ca 1800 medlemmar och Kristianstadsbygdens Biodlarförening hör till en av de största föreningarna i Skåne.
Kristianstad med omnejd är ett ”bitätt” område och tittar man lite omkring sig kommer ni snart upptäcka uppställningsplatser för bikupor lite varstans.
Traditionen har i alla år varit att träffas och utbyta erfarenheter och kunskaper om bi och biodling med varandra, men trots en stark förening med många medlemmar har vi inte haft vår egna plats. Sen några år tillbaka har föreningen arbetat med att bygga en egen bigård och ett eget föreningshus och under våren 2018 etablerades en egen bigård som sen hösten 2019 ligger på Önnestads Naturbruksgymnasium.
Vi håller i skrivande stund på att uppföra vårt föreningshus och detta kommer förhoppningsvis vara i bruk under sommaren 2021.
Under bisäsongen träffas vi varje tisdag och tar tillsammans hand om vår bigård. Nya biodlare lär sig av de med mer erfarenhet. Vi fikar och umgås, lär och tar hjälp av varandra. Under övriga året träffas vi ca 1 gång i månaden, styrelsen informerar om det som händer i föreningen och ibland bjuder vi in någon intressant föreläsare.

2021-04-07