Nyhetsbrev Juni/Juli 2021

Juni månad har passerat och midsommar har stått för dörren och en del av er kanske har/ haft semester. Vi biodlare har haft fullt upp med att slunga och göra avläggare. Det har varit högsäsong för oss biodlare, samtidigt som naturen bjuder på sin absolut vackraste sida. I år har svärmtelefonerna gått varma och några av er i vår förening har arbetat aktivt med detta. Det har varit allt ifrån enkla svärmar som sitter på en meters höjd från marken till att en skorsten är full med bin. Nu när vi är inne i slutet av juli månad så hoppas vi i att ni också tar lite semester och njuter av sommaren, det fina vädret och vilar er. Förhoppningsvis är första och kanske också andra skattningen avklarad.

Den påbörjade vaccinationen har gjort att många av oss har fått en eller två vaccinationsdoser och därmed vågar vi oss mer ut i samhället och bland människor. Restriktionerna har lättat och det har varit härligt att få uppleva att vi alla mer och mer vågar träffas ute på föreningsbigården. Vi vill dock poängtera att vi även fortsättningsvis försöker hålla avstånd och dela in oss i mindre grupper då Covid – 19 inte är riktigt över ännu. Vet att många är oroliga och detta respekterar vi. 

Tisdagsträffarna på föreningsbigården arbetar vi hårt i kuporna men vi tar också tid till att fika och prata. Under juni månad blev det en riktig sommarfest på föreningsbigården med jordgubbar, glass, kaffegrädde och nyslungad honung ringlades över. Det bjöds också på rabarberkaka och flädersaft.  Föreningshuset fick som present av Widen en vacker handgjord ljusstake. Tisdagsträffarna bjuder på mysiga fika stunder där nya biodlare och de med erfarenhet får möjlighet att byta erfarenheter med varandra, eller bara att prata med varandra. Våra barn och ungdomar hade senast en teorilektion kring växter och sedan tappade de sin honung med omsorg. De ville göra allt själva och var noga med att vi vuxna inte hjälpte till för mycket. I pipeline ligger att barnen ska skapa egna etiketter till sina honungsburkar och sedan sälja dem. De ska även lära sig göra avläggare. 

Kom ihåg att även om vi alltid har något att göra i vårt föreningshus eller på vår föreningsbigård så går det också bra att göra ingenting. Du är välkommen till vår föreningsbigård på tisdagarna också bara för att sitta och prata och fika.

Första och andra slungningen av föreningens honung är gjord. Färgen på honungen mellan kuporna varierar stort vilket är både spännande och roligt. Det verkar inte som om bina äter samma sorts nektar. Vi har både ljus, guldfärgad och lite mörkare honung.

Titta gärna in på vår hemsida lite då och då. Den uppdateras hela tiden med texter och bilder. Vi säger Tack till vår medlem Janne som lägger sin tid på detta. Även vår facebooksida och instagram försöker vi hålla levande. 

En av föreningens medlemmar, Kerstin ”Sassa” Jönsson med kontakter inom ABF, har hjälpt oss med möjlighet att få in lite pengar (ca 20 kr per person) till föreningen. Varje gång någon av er besöker föreningsbigården så kommer Britt-Marie att registrera att ni är här och skriva ert namn, personnummer, mailadress och mobilnummer på en deltagarlista och skicka in denna till ABF. Styrelsen har tillgång till era uppgifter utom personnummer, så vill ni hjälpa föreningen att få in lite extra pengar behöver ni sms:a, ringa eller maila ert personnummer till Britt-Marie, 0702602703 eller britt-marie.persson2@outlook.com. Ni kan också skriva upp era uppgifter i ett block som ligger på fikabordet varje tisdag. Tack för hjälpen.

Vårt stora projekt ”föreningshuset” har nu vatten och el vilket underlättar mycket för oss. Det finns även en kran på utsidan av huset så det är lätt att fylla vattenkannorna. Vi säger ett stort Tack till vår medlem Catharina som pyntar våra fina trappor med vackra blommor och tomater och håller dessa vid liv. 

Föreningshuset är besiktigat men vi har inte fått svar från kommunen ännu så detta väntar vi på för att kunna använda huset fullt ut. Vår förhoppning är att det kommer i augusti. Inom några veckor kommer den delen av huset som vi tänker att utbildningar, föreläsningar, toaletter och tvättstuga finns, samt ett rum där vi kan ha lite biböcker att fördjupa oss i eller samlas kring ett lite mindre möte och hallen vara klar, så att vi sedan kan börja storstäda här innan vi ska möblera. 

I andra delen av föreningshuset där vi mest kommer att vara på tisdagarna har vi påbörjat spackling och här kommer arbetet att eskalera mer och mer efterhand som första delen av huset blir alltmer klart. 

Känner du att du vill komma och hjälpa till är du varmt välkommen. Det är fritt fram att arbeta i huset på tisdagar och sedan brukar alltid någon i leadergruppen vara där varannan lördag.

Till sist vill vi påminna er om att vi har skickat ut mail om möjlighet att köpa Bifor via föreningen till kraftigt rabatterat pris. Utskicket finns även att läsa på facebook och på hemsidan.

Kommande aktiviteter:

  • Robert kommer att föreläsa för kring honungsbedömning. Separat inbjudan kommer.
  • Vi kommer att få studiebesök av Bjäres Biodlarförening under augusti månad på en av våra tisdagar. När vi vet vilken tisdag de kommer lägg.er vi ut mer info på hemsidan.
  • I pipeline ligger att vi ska börja med workshops. Tillverka salva, bivaxdukar, tvål , göra godis med mera. Separat inbjudan kommer.
  • I augusti månad, tisdagen den 17 kl. 18-21 kommer vi att ha en tisdagsaktivitet med Thymoltillverkning på föreningsbigården.

              Föreläsare: Birthe

Kom och hjälp till vid tillverkning av Thymollappar och det finns möjlighet att köpa med sig hem eller beställa Thymollappar till din/ dina kupor.

  • Föreläsning om Bihälsa. Separat inbjudan kommer.
  • Möjlighet till utbildning till cirkelledare genom ABF är den 19/9 kl. 9-16.15 digitalt via Microsoft Teams. Nästa tillfälle blir den 9/10 kl. 9:00-16:15 fysiskt i ABFs lokal i Kristianstad och tredje möjligheten är den 14/11 kl. 9:00-16:15 fysiskt i ABFs lokal i Hässleholm.

Britt-Marie har preliminärt bokat 10 platser den 19/9. Anmäl ditt intresse till Britt-Marie via mail, britt-marie.persson2@outlook.com eller telefon 070-2602703 om du är intresserad av att delta. Det är bra för föreningen om ni som föreläser eller håller i någon aktivitet då och då anmäler er, men alla är välkomna att deltaga.

Vänliga Hälsningar

Kristianstadsbygdens Biodlarförening

Styrelsen