Nyhetsbrev April / Maj 2022

Äntligen är bi-säsongen här, raps, maskrosor och många andra blomster och träd har slagit ut vilket gör att vi alla har fullt upp.

Tips på några växter som bina gillar under maj månad: aubrietia, olika blåklockor, kirgislök, liljekonval, maskrosor, revsuga, rododenron, rosenbräcka, rosmarin, rödblära, rönn, stockros, svartkämpar, tulpaner, vallört och äppleträd.

Då vi närmar oss sommarmånaderna kommer vi från och med detta nyhetsbrev skicka ut info brev varannan månad till er. Precis som vanligt har det varit en intensiv april månad och även maj månad har vi mycket som står på vår agenda i föreningen. Söndagen den 8 maj var föreningen på Trädgårdsmässan i Degeberga och höll bi- museet öppet för besökare. Vi hade en solig dag och många besökare i hembygdsparken passade på att besöka bi- museet. I fredags den 20 maj stod några medlemmar på Sony och pratade om bin samt sålde föreningens honung.

Prio under april månad har varit att göra klart så mycket som möjligt i vårt föreningshus eftersom vårt leaderprojekt avslutas i juni och vilken härlig månad vi har haft. Det har varit full aktivitet i vårt föreningshus med att färdigställa föreningshuset. Vår vardagshall där jackor med mera förvaras har hyllor och skåp kommit på plats och framförallt det lilla rummet intill har fått en ordentlig ansiktslyftning. Under tisdagarna så tömmer vi vår container succesivt och fyller på med saker i hallen och det lilla rummet.

Några medlemmar har skrivit en lista med saker som vi behöver handla på Ikea och Rusta/Jula och detta kommer att inhandlas under de kommande två veckorna. Lite färg har köpts in då vi har några dörrar, listor med mera som behöver få lite extra färg på sig. Inköp av diskmaskin och diskbänk är fixat, så att vårt workshop/ slungrum blir komplett. Kylen som stod i skolans lokaler har flyttats in i det stora rummet, så nu har vi en kyl i båda stora rummen. Det är beställt en ny slunga till föreningen och den kommer vi att kunna använda när vi ska slunga strax innan midsommar.

Isa fortsätter att skämma bort oss med fantastisk fika varje vecka och Pågens sponsrar oss med bröd i olika former. Ny grill är köpt så numera grillar vi enligt tradition så ofta vi kan på tisdagskvällarna. Framöver kommer swishskylten att ligga vid fikabordet och man har då som medlem möjlighet att swisha 20 kr/ fika. Barn fikar alltid gratis.

Vår nybörjarutbildning är i full gång och de är nu inne på sin åttonde lektion. Det är en härlig grupp som ställer många frågor och som är aktiva i två kupor som har reserverats för dem under utbildningen.

I vårt bibliotek/lekrum för barnen håller vi på att färdigställa två bokhyllor och sedan kommer dessa att fyllas med många spännande saker.

Under april månad hade föreningen den stora åter- invigningen av Sveriges första bi-museum och det kändes ärofyllt att Lennart ville inviga. Tack till alla som deltog och förgyllde dagen.

Vi hade tänkt genomföra en enklare drottningutbildning, men tyvärr har den tänkta ledaren tvingats lämna återbud. Finns det någon i föreningen som kan tänka sig att hålla i en enklare drottningodling i vårt föreningshus/ föreningsbigård så hör av er till någon i styrelsen. Kanske någon från drottningklubben?

Den tänkta växtbytardagen i maj månad har senarelagts och vi återkommer till den.

Vi har under april och maj månad påbörjat att utbildat eleverna på Önnestads gymnasieskola och detta fortsätter vi med framöver också.

Barngruppens sommaraktiviteter är igång varje tisdag mellan 18-20. På föreningens hemsida kan du läsa mer om vilka aktiviteter vi har för barnen under maj- augusti.

Det är mycket aktiviteter som är på gång i vår förening hela tiden så titta gärna in på vår hemsida då och då och ta en titt i vår kalender där vi uppdaterar våra aktiviteter efterhand.

Har du förslag på någon aktivitet som vi borde ha i vår förening eller vill du själv hålla i något, så hör av dig. Finns det någon föreläsare du önskar ska komma och föreläsa hos oss, så låt oss veta vem och vi i styrelsen försöker då lösa detta.

Kommande aktiviteter:

  • Den 22 maj är det Barn- och familjedag i Degeberga och även denna dag håller vi museet öppet.
  • Torsdagen den 26 maj, Kristi Himmelsfärdsdagen står föreningen på Önne Trä.
  • Varje tisdag är alla välkomna till vårt föreningshus/ bigård och träffas, fikar, tar hand om bina och pysslar med annat. Det kommer lite då och då under tisdagarna att vara olika aktiviteter också, preciäs som vanligt.
  • Barngruppen är igång varje tisdag – så alla barn är varmt välkomna till våra tisdagsträffar då vi tar hand om bina och har olika aktiviteter. Vi träffas kl. 18 och slutar 20.
  • Måndagen den 6 juni, Svenska Flaggans Dag – Tollarps Festivalen kl. 10-17
  • Torsdagen den 7 juli kl.17:00 – 21:00 Workshop – tillverka flytande tvål + något annat. Separat inbjudan kommer ut.
  • 21/8 – Hembygdsparken i Önnestad. Vi gör reklam för vår förening.
  • 13/8 – Invigning av vårt föreningshus / Sommarmöte. Separat inbjudan kommer.
  • 3/9 – Skördefest i Kristianstad, kl. 11-17, där medlemmarna har möjlighet att sälja sin honung, pollen, ljus med mera. Separat inbjudan skickas ut.

Vi ber er även fylla i enkäten gällande övervintrade samhälle. Ju fler svar desto tillförlitligare resultat.

Följ länken: Enkät övervintring

/Styrelsen