Barn och Ungdomsverksamheten

I Kristianstadsbygdens biodlarförening finns idag en verksamhet som riktar sig till barn och ungdomar med ett intresse för bi och biodling.
Under bisäsongen träffas vi ihop med övriga i föreningen i vår bigård på tisdagsträffarna och tar hand om våra bi.

Barnkupan


Vår barn- och ungdomsverksamhet har en egen bikupa som barnen i första hand tar hand om själva, med en vuxen i närheten när det behövs.
Det handlar om att barnen får kunskap i hur ett bisamhälle fungerar och är uppbyggt genom både teori, men mest praktisk. Varje vecka går de igenom sin kupa, titta efter att bina mår bra och att samhället växer som det skall. I detta ingår även att skatta honung, slunga, samt ta hand om andra eventuella produkter från samhället. Honung som kommer från barnkupan separat och barnen kommer sen sälja denna och andra produkter ur deras kupa på olika event.
Bisäsongen brukar vara mellan slutet av april fram till mitten av september. Därefter träffas vi en gång i månaden, på lördagar. Under dessa träffar hittar vi på olika saker som har med bi och biodling att göra. Det kan vara pyssel, workshop i att göra salvor eller så bakar vi något ihop. Vad vi gör på dessa träffar är barnen och ungdomarna med och bestämmer.
Utöver det är barnen och ungdomarna självklart välkomna att vara med på de möten, föreläsningar och träffar som är i föreningen i övrigt.
Vi välkomnar alla barn och ungdomar i åldrarna 5–20 år, som har ett intresse för bi och biodling (även yngre barn är välkomna, men då i sällskap av en vuxen). Det stora åldersspannet fungerar bra, då de äldre ungdomarna tar hand om de yngre barnen och alla bidrar med något utefter deras förmåga.

Arbete med kupan


När det kommer till skyddskläder har biföreningen slöja, jacka och handskar som barnen får låna, det kan dock vara bra att ha en tjockare byxa på sig och ordentliga skor eller stövlar.
Man skall vara medveten om att även om vi försöker se till att ha lugna och snälla bi i vår bigår, så finns alltid risken att ett bi blir klämt och man får ett bistick. Vi ser alltid till den som blir stucken och har koll på att man mår bra, medicin finns i bigården om en större reaktion skulle inträffa och önskar man information omkring vanliga reaktioner vid bistick och hur man kan mildra dessa så ger vi gärna denna information.
Vill man prova på ett par gånger går detta bra, under bisäsongen är man välkommen till vår föreningsbigård på tisdagarna kl. 18.00, det är bara att dyka upp.
Det går även bra att ta kontakt med oss andra tider på året, vi som håller i barn – och ungdomsverksamheten heter Ida och Britt-Marie och våra kontaktuppgifter hittar ni här.

Vatten till bina


För att vara med i barn- och ungdomsverksamheten i Kristianstadsbygdens biodlarförening finns två olika alternativ.
Är någon i familjen redan med i SBR och vår förening så blir man familjemedlem, detta kostar 70 kr/år, som familjemedlem får man inte någon Bitidning från SBR. Det går även bra att bli juniormedlem, detta kostar 100 kr/år, som juniormedlem får man Bitidningen från SBR.
Välkomna!