Nyhetsbrev Maj 2023

Vilka fantastiska månader vi har haft i vår förening och det har varit massor av spännande aktiviteter.

Vi har fått uppleva ett drottningsseminarium som anordnades av SBR-distriktet, vi har haft en nåltovnings workshop med påsktema, en workshop i mjödtillverkning, bi- muséet har haft många besökare av andra biföreningar och på våra härliga tisdagsträffar har det snickrats, målats och så har vi fikat. Till månadsmötet den 12 april kom biodlaren och föreläsaren Bengt Nihlgård att prata om Biodlingens – och honungens historia. Sist men inte minst hade vi föreläsning av Eva Forsgren som pratade om yngelröta, varroa och virus, som drog fullt hus, ca 110 besökare räknade vi till.

Nu verkar det som att snön kommer att hålla sig borta och solen börjar skina allt varmare. Vad händer då framöver i vår förening?

Den 4 april drog vi igång säsongen på allvar och framöver träffas vi varje tisdag kl. 18. Den 4 april kontrollerade vi så att bina har mat och stödfodrade. Nu på tisdag ska vi gå ner och titta ordentligt i kuporna och vi har några medlemmar som har ställt sig i kö för att köpa bin av oss.  Den 4 april drog även nybörjarkursen igång och vi har nästan 26 deltagare. Roligt att så många vill gå kursen hos oss. Trycket har varit stort och vi har redan nu fått in anmälningar till nästa säsong.

Vill du hjälpa till att hålla i någon av våra tisdagsträffar så tveka inte utan skriv upp dig på listan i föreningshuset. Det är alltid två personer som hjälps åt varje tisdag. Se mer info kring detta i föreningshuset. Lappen hänger på skåpet vid bijackorna. Önskar du få hjälpa till/ vara aktiv med något annat i vår förening så prata med någon i styrelsen. Alla är välkomna att hjälpa till med allt i vår förening.

Den 11 maj kl. 18:30 kommer en föreläsare som även är medlem i vår förening Valla Wellman och pratar om biodling i Indien och som vanligt blir det fika i pausen.

Bi- muséet och vårt föreningshus/ föreningsbigård kommer att besökas den 7 maj av Sösdalaortens biodlarförening och den 27 maj av Nordvästra Skånes biodlarförening. Vi hoppas naturligtvis att även du vill komma och hjälpa till att ta emot våra besökare då vi räknar med en del besökare per tillfälle.

Föreningen fortsätter även i år att ta hand om Barbacka kuporna. Barbacka sprider en hel del positiv reklam om vår förening och det tackar vi för.

Då vi nu har kommit till ro i vårt föreningshus så har vi denna bi-säsong tid att planera aktiviteterna bättre i föreningsbigården. Vi kommer varje tisdag att ha lite teori eller visa något praktiskt med mera. I vår kalender på hemsidan kommer det att skrivas in vad som händer på tisdagarna. Ha koll på kalendern och titta regelbundet så du inte missar något spännande.

Våra barn är som vanligt välkomna till bigården och de har en egen kupa. Vi medlemmar kommer att hjälpas åt med barnen och deras kupa. Under  4 veckors kommer föreningen att ha en bi-skola för barn som hålls av Britt-Marie. Bi – skolan är gratis. Det blir den 9 maj, 16 maj, 23 maj och den 30 maj. Efter den 30 maj är alla barn välkomna att fortsätta komma på tisdagarna och hjälpa till med barnkupan.  Ibland kommer det att finnas andra pysselaktiviteter för barnen också. Vill ditt barn och deras kompisar delta i bi- skolan så maila intresse till: britt-marie@kristianstadsbf.se

Vår lilla butik som finns i skåpet i hallen behöver fyllas på med jämna mellanrum och det hjälps vi alla åt med att tillverka olika saker när vi känner för detta.

Föreningen har mycket pyssel saker i vårt föreningshus nu så är det en tisdag då du inte vill vara ute hos bina, vaxa ramar med mera så går det bra att själv ta fram ull och tova eller bivax och rulla ljus, tillverka salvor, baka, göra senap, göra godis eller något annat roligt.

Föreningen ska eventuellt köpa in tidskriftspärmar för en del av våra tidningar som ska finnas i föreningens bibliotek. Vi tror även att en del av er medlemmar kanske är intresserad av att samla era bitidningar i en sådan pärm som kommer att kosta 125 kr. Vi skulle vilja göra en intressekontroll utan köptvång för att se hur stort intresset är. Hör av dig till vår ordförande Klas om du skulle kunna tänka dig att köpa en sådan pärm. Vi återkommer med bilder på pärmarna så fort vi kan.

Leader- gruppen håller på att avsluta föreningens leaderprojektet och vi återkommer när vi har mer info.

Önne Trä önskar att föreningen står och säljer honung och andra produkter den 18/5 då de har en tillställning. Vi återkommer med exakt klockslag längre fram, men preliminär tid 10 – 14. Föreningen har sålt slut på sin honung, men vill du som medlem hjälpa till med detta så hör av dig till någon i styrelsen.

Nästa workshop i föreningen lördagen den 20 maj kommer att handla om att tillverka borstar och då bland annat en biborste.  Deltagarantalet kommer att vara begränsat och kostnaden är 500 kr. Denna workshop kommer vi även att arrangera till hösten. Vill du redan du försäkra dig om en plats går det bra att anmäla till britt-marie@kristiandstadsbf.se

Styrelsen träffades senast den 3 april och pratade om ovanstående punkter och träffas nästa gång den 3 maj då vi bland annat ska planera sommarfesten. Styrelsens träffar finns inlagda i kalendern.

Varmt välkomna till föreningen om tisdagarna kl. 18 och till våra medlemsmöten kl. 18:30.

STYRELSEN