Nyhetsbrev Mars 2024

Äntligen är våren här och bisäsongen är i gång. Det är fortfarande ganska kallt i luften men vi håller tummarna på att solen skiner lite mer framöver. Den här veckan har man hört bina surra i snödropparna och i sälgen.

På föreningsbigården har vi stödfodrat bina och kommande tisdag ska vi tömma och rengöra samtliga bottnar på bigårdens bikupor. Bigårdens utseende har förändrats en del sedan förra säsongen då skolan har sågat ner en hel del träd och buskar runt vår bigård för att rensa upp. Innan vintern köpte vi en hel del växter och dessa har ännu inte fått en permanent plats i vår bigård utan det kommer vi att ta itu med så fort skolan har rensat färdigt. De träd och buskar som skolan behöver rensa undan nära kuporna kommer de att ta itu med nu när bina är ute och flyger.

Vi hoppas att du hade möjlighet att besöka föreningshuset vid senaste månadsmötet då Monica Larsson gästade oss och föreläste om biets näringsbehov och om fodringen under året. Månadsmötet var välbesökt och en del biodlare köpte även foder av Monica Larsson.

Föreningens nästa månadsmöte är torsdagen den 11 april kl. 18:30 – 21. Ämnet för kvällen är föreläsning om sammetsgetingen av Johanna, som berättar hur getingen spridit sig i Europa och hur andra länder arbetar för att hålla ner stammen samt hur den påverkar våra honungsbin och biodlarnäringen. Den ställer inte bara till stor skada för oss biodlare utan även för frukt – och bärodlingen. Enligt SLU är det bara en tidsfråga innan den tar sig till Sverige och rotar sig här.

När du får tid över en tisdag så kom ihåg att vi har kört igång träffarna varje tisdag mellan 18-21. Du är varmt välkommen. Vår nybörjarutbildning är också igång under tisdagarna, så vi är ett härligt gäng på minst 20 personer varje vecka. Vid senaste tisdagsträffen blev det påskfika som bestod av ägg, sill m.m och därefter blev det goda påskbakelser.

Under mars månad har vi även hunnit med en workshop i korttillverkning med scrapebooking teknik. Det blev en uppskattad tillställning och alla som deltog fick vackra kort med sig hem. Både gratulations- påskkort med flera.

Nytt i föreningen i år är att vi nu även har kupor i Hälsoträdgården / Tivoliparken. Här nedan ser ni bilder på kuporna samt det fantastiskt vackert blommande trädet strax intill. Det är meningen att vi medlemmar ska hjälpas åt med dessa kupor och vi har del i ett litet förråd i hälsoträdgården med bi- jacka, skattlådor och verktyg för att det ska vara enkelt för dig att hjälpa till med detta när man ändå är i stan.     
          
Många föreningar hör av sig till oss och vill besöka både vår förening och muséet och det är härligt.

Vi i styrelsen kommer att träffas onsdagen efter påskveckan för ett styrelsemöte där vi planerar framåt. Har du förslag och idéer på vad du vill ska hända i föreningen så kontakta någon i styrelsen.

Titta in då och då på vår hemsida och ta då även en titt i vår kalender så att du håller dig uppdaterad kring vad som är på gång.  

GLAD PÅSK!