NYHETSBREV JANUARI 2023

Årets första nyhetsbrev är maxat med glada tips på aktiviteter och kommande workshops som ligger framför oss.

Styrelsens arbete under januari har varit att börja strukturera upp 2023 för föreningen, men vi har enbart satt ramarna och tar tacksamt emot alla förslag från er medlemmar.

Styrelsen hade årets första styrelsemöte den fjärde januari. Vi gick igenom ekonomin, Leader, ABF, barngruppen, pratade om nybörjarutbildningen – där det just nu är 17 personer anmälda, skapade ramar för föreningsbigården, pratade om hur många samhällen föreningen skulle ha och kom fram till mellan 8-10 kupor. Av dessa är 1-2 samhällen avsatta för deltagarna i kurs för nya biodlare, 1 samhälle som andelskupa och 1 samhälle till barngruppen.

Vid försäljning av samhällen från föreningsbigården beslöts: Ett produktionssamhälle kostar 2500 kronor, bestående av 10 – 11 ramar med påsittande bin. En avläggare kostar 1500 kronor bestående av 3 yngelramar plus bin från två ramar. Föreningen kommer att erbjuda deltagarna i nybörjarkursen att köpa bin.

Förslag gavs om möjlighet till extra intäkt om ”Företagsbikupa” kan placeras i föreningsbigården. Mötet sa ok till detta förslag och styrelsen spånar vidare.

Vi har sålt fler andelar i vår andelskupa och vi kommer att ha ytterligare en egenägd kupa i bigården.

Aktiviteter och kommande medlemsmöten som planerades finns att läsa längre ner i brevet. Barngruppens tider kommer att läggas in både på hemsidan och i kalendariet om cirka en vecka. Så håll utkik där.

Mer detaljerad info från styrelsemötet finns som vanligt att läsa i föreningspärmen som ligger i föreningshuset.

Vi har nu under vintern haft ett akut takläckage som innebar att vatten kom in i två av föreningshusets lysrör. Det blev ett stort mysterium. Var kom vattnet ifrån? Takläggare ringdes in för att hitta problemet och styrelsen öppnade upp taket inifrån i utbildningssalen för att se hur stor vattenskadan var. Men vi hade tur. Efter att takläggaren hittat felet och vi anlitat honom att åtgärda en del av taket så kunde vi konstatera att vattenskadan ej fanns längre. I förlängningen bör vi fundera på om vi även ska förnya övriga delar på taket för att inte riskera akuta takläckage längre fram.

2023 första medlemsmöte var den 9 januari. Styrelsen pratade lite om händelserna i föreningen de kommande månaderna. Sedan fick vi ta del av en spännande orientering i mjödframställning. Vilket vid tre senare tillfälle kommer att rundas av med workshop. I denna workshop lär vi oss teorin och startar satser med vår egna/ föreningens honung under ledning av Jan Bjernler. Håll utkik i er mailbox så kommer inom kort en inbjudan till workshop att anmäla sig till.

Ni ska alla ha fått ett mail med en inbjudan och till distriktets årsmöte på Backagården i Höör lördagen den 4 februari kl. 09:30 – 16:30. I mailet finns också en bifogad länk som innehåller en kallelse med anmälningslänk.

KALENDARIUM 2023

Är DU intresserad av att hålla i en kurs av nybörjarutbildningen, hålla i en tisdagsaktivitet, hjälpa till med barngruppen, hålla i en workshop, fixa fika en tisdag eller vara ledare för bigården en tisdagskväll. Maila eller ring till någon i styrelsen och berätta vad DU vill hjälpa till med.

Februari

Den 4, Distriktets årsmöte. Se inbjudan i din mailbox eller titta på distriktets hemsida.

Den 7, Medlemsmöte – förutom den allmänna information också fortsatt samtal om den till årsmötet inlämnade motionen. Om tid medges under mötet kan också allmänt samtal och information medlemmar emellan om biåret som gått.

Den 14,  tisdagsträff mellan 18-21 i föreningshuset. Aktivitet: renovering av kuptak  + målning av material.

Mars

Den 4, denna lördag kommer en endagskurs i drottningodling att genomföras via Teams som arrangeras av SBR. Klockslag för utbildningen har ännu inte meddelats av SBR. Inbjudan kommer att skickas ut till samtliga medlemmar så snart SBR har lämnat slutlig information

Den 14, tisdagsträff mellan 18-21 i föreningshuset. Aktivitet: trådning + vaxning av ramar.

Den 15, Medlemsmöte –  förutom allmän information också en föreläsning om amerikansk yngelröta och bihälsa av Eva Forsgren som bjudits in till mötet.

Preliminärt den 25, Workshop –  Nåltovning påsksaker.

April

Den 4, tisdagsträff mellan 18-21. Aktivitet: vi tittar till bina + eventuellt stödfodrar. Nybörjarutbildning startar kl. 18-21. Kapitel: Introduktion till biodling – Britt-Marie

Den 11, tisdagsträff mellan 18-21. Aktivitet: bjuda in tidigare deltagare i nybörjarutbildningarna till intressanta samtal med alla oss andra kring hur mår våra bin, vad har alla för planer med bina 2023, är det någon som behöver hjälp med något? med mera. Nybörjarutbildning kl. 18-21. Kapitel: Livet i ett bisamhälle –

Den 14, Medlemsmöte – förutom allmän information från föreningen, är planerat för en föreläsning om biodling i Indien.

Den 18, tisdagsträff mellan 18-21. Aktivitet: ? Nybörjarutbildning kl. 18- 21. Kapitel: Biodlarens utrustning – Robert

Den 25, tisdagsträff mellan 18-21. Aktivitet: ? Nybörjarutbildning kl. 18-21. Kapitel: Praktiskt arbete i bigården – Leif

Maj

Den 2, tisdagsträff mellan 18-21. Aktivitet: ? Nybörjarutbildning kl. 18-21. Kapitel: Året i bigården 1 –

Den 9, tisdagsträff mellan 18-21. Aktivitet: ? Nybörjarutbildning kl.18 – 21. Kapitel: Avläggarebildning – Klas.

Den 16, tisdagsträffar mellan 18-21. Aktivitet: ? Nybörjarutbildning kl. 18-21. Kapitel: Året i bigården 2 –

Den 23, tisdagsträff mellan 18-21. Aktivitet: ? Nybörjarutbildning kl. 18-21. Kapitel: Bihälsa – Anders J.

Den 30 , tisdagsträff mellan 18-21. Aktivitet: ? Nybörjarutbildning kl. 18-21. Kapitel: Bigården och dragväxter – Björn G.

Juni

Den 6, tisdagsträff mellan 18-21. Aktivitet: ? Nybörjarutbildning kl. 18-21. Kapitel: Honung och slungning –

Den 13, tisdagsträff mellan 18-21. Aktivitet: ? Avslutning för Nybörjarutbildning- kl. 18-21. Kapitel: Honungsbedömning –

Den 20, tisdagsträff mellan 18-21. Aktivitet: ? Drottningodling preliminär

Den 27, tisdagsträff mellan 18-21. Aktivitet: ?

Kalendarium för juli  och augusti månad kommer i nästa månadsbrev.

/Styrelsen