Nyhetsbrev Maj 2024

Äntligen är solen och värmen tillbaka och nu håller vi tummarna för att Bi – året blir just så fantastiskt som vi önskar.

Traditionella Sommarmötet den 1 juni
Precis som tidigare år så är det sommarfest den 1 juni så har du inte redan bokat in dagens datum i kalendern så är det dags att göra det nu. Separat inbjudan mailas ut.

Skördefest Kristianstad
Lördagen den 31 augusti har föreningen bokat en plats i Tivoliparken för föreningen och medlemmarna. I år har vi bestämt att endast erbjuda burkad honung och vi ska även försöka se till så att hälsobigårdens bi inte är ute och flyger under de timmar då skördefesten äger rum. Vi hoppas att du vill vara med och visa dina produkter och samtidigt gör vi reklam för föreningen. Det är extra kul när vi kan erbjuda besökarna många olika sorters honung att provsmaka. Även om du inte har egna produkter är du varmt välkommen. Du kan redan nu anmäla ditt intresse till någon i styrelsen och annars kommer även här ett separat utskick till din mail så småningom.

Bolist – Önne Trä & byggvaror AB
Lördagen den 25 maj firar Bolist 20 år. Det ska firas mellan kl. 9:00 – 13:00 med:
fantastiska erbjudanden
tävlingar för vuxna och barn
hoppborg
lokala företag – och det betyder att du som biodlare erbjuds att stå och sälja dina produkter och prata om honung – och det är gratis. Vid intresse kontakta någon i styrelsen eller maila föreningen på info@kristianstadsbf.se

Föreningsbigården
Varje tisdag med undantag för helgdagar så träffas vi i föreningsbigården kl. 18. Skattlådor finns nu på alla samhällen och nu väntar vi bara på värmen så att växligheten slår ut ordentligt. Föreningens honung från förra året är slutsåld så nu väntar vi på årets honung.
Vi har många bollar i luften på tisdagarna. Bina i föreningsbigården är det vi prioriterar och alltid börjar med och varannan tisdag går det iväg en bil med 2-4 personer som fixar våra bin i Hälsoträdgården och på Barbacka.
Parallellt med bina så håller vi på att planera och fixa till trädgården så att den blir lättskött. Vi håller bland annat på att anlägga en ny rabatt på gaveln av föreningshuset och ska även fräsa upp den långa rabatten igen framför kuporna, där sedan nya frön ska sås. En del av arbetet gör vi själva men även i år får vi hjälp av Önnestadskola med vissa bitar. Vi har en del växter och träd som behöver planteras. I pipeline ligger också att ta fram den hårdgjorda gången och rensa den från ogräs. Kommande veckor kommer vi att göra detta. Våra trädgårdsbord + bänkar är även dessa i behov av rengöring.
Nybörjarutbildningen besökte kupan för första gången förra veckan och framöver kommer de att vara ute i våra kupor.
Fika dags är det som vanligt ca:19.30 och nu drar korvgrillningen och det härliga minglet igång igen. Det vill du inte missa.
För att allt det som nämns ovan ska bli gjort så behöver vi dig. Du behöver inte komma varje tisdag till föreningen, men alla har tid att komma någon gång och om alla försöker komma någon tisdag och hjälps åt med allt så blir det också mycket roligare. Föreningsbigården och föreningshuset har vi tillsammans.

Föreningshuset
Vi har varit flitiga med att fixa till lite av det som är kvar att göra i vårt föreningshus. En del vita trälister som inte var uppsatta har nu kommit upp och vi har röjt upp i en av hallarna. Mer är på gång när vi får tid över. Under tisdagskvällarna så kommer vi också att syssla med olika aktiviteter såsom att göra bivaxdukar, cerat, salvor, godis med mera. Ingredienser och tillbehör kan du alltid köpa på plats eller så tar du med dig det du behöver hemifrån. Vi kommer även att ta itu med enklare drottningodling och göra avläggare. Titta i vår kalender eller följ oss på Instagram och på Facebook så har du koll på vad som händer i föreningen.
Vi har träffat skolan och kommit överens om vad vi ska betala för vatten, avlopp, el, och bredband och vi kommer att informera er kring detaljerna vid nästa föreningsmöte eller så berättar vi mer för dig när du kommer en tisdag.

Workshop
Nu har du möjlighet att som nybörjare lära dig tillverka din egna biborste + 2 andra borstar. Du som var med förra året har möjlighet att deltaga i en fortsättningskurs och tillverkar andra borstar. Onslunda Hembygdsförening kommer till vår föreningsbigård och lär oss grunderna i att tillverka egna borstar.
NÄR: lördagen den 25 maj.
TID: kl. 10 – 14
VAR: Agronomvägen 20, Önnestad
PRIS: 650 kronor
Fika: Ingår
Begränsat antal personer. Boka din plats till (meddela eventuella allergier eller specialkost):
britt-marie@kristianstadsbf.se
eller Ring/ Sms:a Britt-Marie på tel: 070-2602703 och anmäl dig Betalning görs på plats kontant eller via swish 1236135933.

Glasburkar
Även i år kommer vi att erbjuda er medlemmar att köpa glasburkar via föreningen. Detta kommer att ske inom kort och ett separat utskick görs via mail.

Fira världsbidagen den 20 maj
Världsbidagen är en internationell dag som firas den 20 maj varje år för att lyfta fram och främja betydelsen av bin och deras roll för den biologiska mångfalden. Bin, inklusive honungsbin, vildbin och andra pollinerande insekter, spelar en avgörande roll i pollineringen av en stor del av världens grödor och vilda växter.
Det var den slovenska politikern som drev på i FN om en internationell världsbidagen, för att uppmärksamma att vi med moderna insektsbekämpningsmedel, teknik och ökande miljöförstöring behöver tänka på bina. Förslaget om världsbidagen togs fram 2014, men först den 20:e maj 2018 såg den första världsbidagen alltså dagens ljus. Datumet har man valt för att hedra Anton Jansa som föddes den 20:e maj 1734 i det dåvarande kejsardömet Österrike – Ungern, numera Slovenien, av slovenska föräldrar på en plats som heter Breznica i Carniola – regionen (som gett namn åt det carnioliska honungsbiet. Anton Jansa är känd inom biodling för bland annat att ha förändrat formen och storleken på bikupor så att de kunde staplas i block och föreslagit att man borde flytta bikupor nära betesmarker.
Har ni vägarna förbi Slovenien så vill vi flagga för att besöka deras bimuseum.

Kristianstadsbygdens Biodlarförenings Bi- museum
Vårt egna museum i Degeberga Hembygspark fortsätter det att strömma besökare till och det är härligt. Den 5 maj var det trädgårdsmässa i Degeberga och som vanligt höll vi öppet i museet. Föreningen hade även satt upp ett bord där det såldes honung och där vi gjorde reklam för föreningen. En del ballonger delades ut då det utanför museet visades upp kaniner och det lockade en hel del barn med dess familjer.
Många ringer och bokar in sig för att titta på vårt Bi– museum och när de besöker oss ser ni i vår kalender på hemsidan.
 
Vi ser fram emot att träffa er på sommarfesten.